OffNews.bg

Сметна палата чества 135-ата си годишнина

Българската Сметна палата чества 135 години от приемането на първия закон за Върховната одитна институция на България. На 27 юли се навършват 20 години от възстановяването й, тъй като дейността й е прекъсната през 1947 г.

По този повод утре в Народното събрание председателят на парламента Цецка Цачева ще открие фотоизложба, проследяваща далечната й история и пътя й през годините на прехода, а председателят на Сметната палата Цветан Цветков ще й връчи символа на институцията.

Първият председател на Сметната палата Иван Гюзелев купил и внесъл в България първия морзов апарат и с него държал връзка с въстаниците в Балкана през 1876 г. , когато все още бил учител. За революционната му дейност бил арестуван и хвърлен в затвора от заптиетата. Той е основоположник и на гимназиалното образование по физика, като създал първия кабинет по дисциплината в родния си град Габрово.

Петко Каравелов и Стефан Стамболов са бащите на първия закон за Върховната ни одитна институция. Като министър на финансите Петко Каравелов внася проекта на закона през 1880 г., а при подготвянето на закона цялата си енергия влага Стефан Стамболов. В Сметната палата са работили и трима български писатели – големия ни лирик Димчо Дебелянов, Тома Измирлиев, братът на Христо Смирненски и хумористите Дамян Савов и Ботьо Калфов.