OffNews.bg

Първанов няма да цепи БСП, но ще се явява самостоятелно на избори

АБВ ще представи своя листа за европейските избори. На пресконференция лидерът на движението Георги Първанов мотивира съживяването на националната гражданска инициатива с "плачевното състояние на икономиката" и с факта, че БСП е загубила тежко изборите през последните години заради слабото си ръководство.

Отпращайки към коментарите на Сергей Станишев по адрес на Делян Пеевски, Първанов коментира, че ръководството на БСП също има нужда от "катарзис".

По думите на Първанов отговорът на въпроса "кой разпъва медиен чадър" над Сергей Станишев ще отведе обществото и до отговора на въпроса кой направи "злополучното" предложение за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"Аз не съм присъствал за обсъжданията за директор на ДАНС, но все пак логично връзвам нещата и виждам. Председателят на партията е единственият политик, който защитава кандидатурата на Пеевски в парламента - пламенно, много мощно го защити. Ето, сега председателят на партията има нужда от защита, много мощно, още по пламенно Пеевски защитава Станишев - нещата се връзват, дано хората започнат да виждат тези неща, това е порочна тенденция", посочи социалистът.

За АБВ ГЕРБ е основен опонент, другите са ни конкуренти, категоричен е Първанов.

"Аз не приемам обвинения за това, че ние работим за ГЕРБ от онези, които подариха на ГЕРБ десетина победи. Аз съм водил най-яростните битки с Бойко Борисов и вие добре го помните. То не беше импийчмънт след импийчмънт, не бяха други атака от всякакъв характер, в това число и много тежки удари под кръста. Имаме стратегически различия със споменатата партия. Това е част от политиката за създаване на врагове - досега идеята, като има външен враг, това да сплотява БСП. Да, единството е нещо много важно, но знаете ли кога нашата партия е била най-активна? 29 г., когато сме 300 души. Ако целта е да се свием до такова минимално ядро, за да останем единни - това не се вписва в нашите представи, нашата цел е отваряне", посочи Първанов.