OffNews.bg

Зимните гуми задължителни, гонките забранени, младите шофьори със стикер

Зимните гуми вече са задължителни в периода от 15 ноември до 1 март, след като парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата. Депутатите решиха, че гумите трябва да са пригодени за зимни условия,като допуснаха грайферът им да е не по-малък от 4 мм, а в това изискване влизат на практика влизат и всесезонните гуми.

След спор в какъв период да бъдат задължителни гумите, какъв да е грайферът им и спор каква е разликата във времето от Сандански до Петрич – депутатите се обединиха и поставиха срок, в който гуми с грайфер равен или по-голям от 4 мм да станат задължителни за всички автомобили.

Народните представители приеха единодушно също забрана да се организират гонки по пътищата, отворени за обществено ползване.

Депутатите приеха и по-строги мерки към младите шофьори. На младите водачи се забранява да се движат по магистралата с повече от 120 км/час, а от 0 до 6 часа могат да управляват превозно средство само с придружител с над 3 години стаж.

Новите водачи ще трябва да сложат на видно място на предното или задното стъкло знак, че той се управлява от млад водач.

Забранява се също движението в насрещното, както и в лентата за принудително спиране, без да има повреда или причина за това.

Парламентът прие да не се извършват маневри, изразяващи се в резки промени на движенията и внезапно преминаване в лентите за движение.

Промените в Закона за движение по пътищата се гледат на второ четене – параграф по параграф, другата седмица предстои промяна и още нови правила за движение.