OffNews.bg

Затворници помагат в разчистването на Бургас след урагана

Лишени от свобода, изтърпяващи наказанията си в затворническото общежитие от открит тип „Житарево“, се включиха в отстраняването на щетите от урагана в Бургас, съобщиха от правосъдното министерство.

Областният управител на Бургас Мария Нейкова и кметът на града Димитър Николов са поискали съдействие от началника на затвора в Бургас Янчо Желев тази сутрин. Групата е сформирана своевременно, по преценка на затворническата администрация и след съгласие на 9-има лишени от свобода.

При необходимост има готовност за включване в дейностите по разчистване и на лишени от свобода от затворническото общежитие „Строител“, заявиха от Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“, пише в съобщението.

Силна буря с дъжд се разрази вчера следобед в Бургаско. Поривите на ураганния вятър на места са достигнали до 100 км/ч., съобщиха от пресцентъра на община Бургас с позоваване на данни от Хидрометеорологичната обсерватория във Варна.

От силния вятър има паднали дървета, електрически стълбове, билбордове, указателни табели, огради, преобърнати пейки. Морският град също обяви частично бедствено положение. Най-големи щети са нанесени в Морската градина в Бургас, където има десетки счупени и изкоренени дървета.

Всички дежурни екипи на Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението работят по отстраняването на паднали дървета, каза комисар Николай Николаев, цитиран от БНР.

"В момента на територията на община Бургас има седем екипа, които обслужват произшествия, свързани с паднали дървета върху автомобили. Имаме такъв екип и в Поморие", заяви комисар Николаев.

Работи се по възстановяването на електрозахранването в бургаския комплекс "Меден Рудник" и селата Лъка и Каменар, уточни пък говорителят на електроразпределителното дружество Петър Костадинов. В Поморие вече има ток, но са възможни смущения.