OffNews.bg

Вредни ли са климатиците за децата

Много семейства, домакинства, дори частни и общински детски градини използват климатици за контрол на вътрешната стайна температура. Това повдига въпросите - имат ли тези климатици негативен ефект на здравето на децата, от къде идва този ефект и как може да се предотврати той – с помощта на експертите от Eclima.bg днес ще отговорим не тези въпроси.

Какви са често срещаните проблеми с различните климатици

Един от най-често срещаните проблеми от какъвто и да е климатик е разпространението на гъбички, които причиняват астма, и изсушаването на въздуха в помещението. Ако един климатик работи на топъл режим, то затоплянето на въздуха се получава чрез нагряване на нагревателен елемент, които повдига температурата на въздуха и като следствие премахва влагата от него.

Макар и високата влажност във въздуха също да е вредно, нежната лигавица на горните дихателни пътища, трахеята и дробовете има нужда от известно количество влага, за да се запази гъвката и да се предпази от нарушаване. Едно от решенията е използването на увлажнител, които също трябва да бъде следен, за да не причини мухъл в помещението.

Фреона и неговите ефекти над здравето

Директен допир с фреон ще причини мигновено раздразнение на кожата и мястото на допир, като това са само първоначалните ефекти. Фреона е изключително токсична субстанция, която се свързва с доста канцерогенни ефекти над клетките за това е изключително важно да се страни от него и да се носи защитно облекло при боравене с фреон.

За щастие фреона използван в климатиците е скрит вътре в системата и се използва за контрол на температурата на самото външно тяло. Няма изпарения и няма особена опасност да попадне във вътрешната циркулация на климатичната система.

С какво трябва да сме наясно преди да вземем климатик

Добре е да сме наясно, че конкретни климатици, като по-новото поколение хиперинверторни климатици, имат защити и предпазители, които следят за проблема с изсушаване на въздуха. Тези системи също така пречистват въздуха чрез йонизиращи полета във вътрешната част на корпуса, без особено много забавяне на самото подаване на затоплен въздух.

Разбира се, тези уреди са в пъти по-скъпи от обикновените климатици, но решават и предотвратяват много от проблемите наследени от хронично ползване на климатик в дома. Това има огромно отношения спрямо здравето не само на децата, но и на възрастните, но като по-уязвима група, е удачно, че главния фокус е насочен към тях.

Ако се намирате в такава позиция и имате малки деца и искате да им гарантирате спокоен живот, едно от местата, от които можете да закупите от новите климатици със защита от астма и гъбички, ви препоръчваме да се насочите към Eclima.bg.