OffNews.bg

Военни самолети от 4 държави на учение на летище Крумово (галерия)

Курс за тактическа подготовка на военнотранспортната авиация се провежда от 16 до 26 април на летище Пловдив като част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В него вземат участие транспортни самолети, екипажи и личен състав от България, Литва, Полша и Румъния и личен състав от Нидерландия, Европейския център за тактически въздушен транспорт и Европейското командване по въздушен транспорт.

Част от задачите, които се отработват от българските ВВС по време на ETAP-C 18-2 са: полети по маршрут на малка и пределно малка височина; десантиране от въздуха; тренировъчни заходи за симулирано хвърляне на товари; преодоляване на противовъздушна отбрана, включващо наземни средства и изтребители; тактически заходи за кацане и др.
Основните цели на участието на българските ВВС са постигане на по-висока оперативна съвместимост за участие в многонационални операции със страни съюзници и повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка за изпълнение на транспортни задачи.

Снимките са на БОЯН ГЕОРГИЕВ.