Вдигат цените на агнешкото с 15% за Великден
Сигнали за евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко месо от Северна Македония, които започват да заливат пазара у нас преди Великден, постъпват в Асоциацията за защита на потребителите.
Килограм живо тегло агнешкото е между 6 и 8 лева, което е с 15 процента повече в сравнение с миналата година. В магазините цената започва от 13.50 лв. и достига дори до 19 лв. за килограм, пишат от организацията.
Български фермери и търговци алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20 процента по-ниски от тези на пазара. От асоциацията призовават Българската агенция по храните да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите, предаде БТА.
Мерките срещу COVID-19 миналата година затрудниха изкупуването на агнета и много от овцевъдите продаваха на занижени цени - между 4,50 до 5,50 лв. за килограм. Освен това през 2020 г. двойно са поскъпнали фуражите, което увеличава цената на трупното месо с около 15 процента, уточняват от асоциацията.
Съветът към потребителите е да търсят на видно място задължителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Българското агнешко месо е със син печат, а вносното - с червен. От миналата година е разрешено купуването на месо директно от ферма.