OffNews.bg

Възрастен мъж счупи плочата на Паметника на съветската армия

Възрастен мъж тази нощ е счупил плочата на Паметника на Съветската армия, на която е изписано на "На съветската армия освободителка от признателния български народ".

Той е задържан в столичното Първо РПУ.

Мъжът, който е строшил плочата, е изчакал да пристигне полицейски патрул. Той обяснил, че го прави в знак на протест срещу войната, която Путин започна. След броени часове се навършва една година от пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна.

Според БНР човекът е 61-годишен и е строшил плочата с чук.

ПСА, известен и като МОЧА - Монумента на окупационната червена армия, от години е сцена на остри политически спорове. Решението на Столичния общински съвет паметникът да бъде демонтиран е от 1993 година, но не е изпълнено до ден днешен.

Междувременно Движение БОЕЦ - България Обединена с Една Цел сподели снимка от счупената плоча на МОЧА и обяви акция пред президентството.

"Утре в 18:30 ч. гражданите и БОЕЦ се събираме пред президентството да препотвърдим своята подкрепа за Украйна и да продължим съпротивата си срещу пълзящия путинизъм и марионетките на Кремъл! Битката продължава!", обявиха от БОЕЦ във фейсбук страницата си.