OffNews.bg

В Музея на социалистическото изкуство нямало място за МОЧА

Трудно Музеят на изкуството от периода на социализма ще намери място за съхранение на Паметника на съветската армия, ако той бъде демонтиран. Това твърди пред радио "Фокус" директорът на музея Николай Ущавалийски.

"В началото на лятото имахме среща с областния управител на София Вяра Тодева. Тя дойде в музея и заедно се уверихме, че в музея трудно ще се намери място за този паметник - поради размерите му. На срещата присъства и директорът на Националната галерия. Стигнахме до мнението, че преди да се предприемат стъпки за преместването на паметника, трябва да се изготви един архитектурно-художествен проект", каза Ущавалийски.

Демонтирането на паметник и ситуирането му в друга среда означава да се направи един нов паметник – до този момент нямаме никакви конкретни податки как ще изглежда този паметник в новата му ситуация, отбеляза още той.

В скулптурния парк няма никакво място за разполагането на такава мащабна скулптура, твърди Ущавалийски.

"Не е ясно дали само от високия постамент трите фигури с централната група ще бъдат преместени. Има релефи и фланкиращи групи и единственото място, което виждаме като възможност, за да приютим паметника в музея, е от северната страна на сградата – оградата, която гледа към улицата на КАТ. Пространството е около 1 декар, което за мен също не е достатъчно, но е единствената възможност паметникът да бъде част от музея", заяви директорът на Музея на изкуството от периода на социализма.