OffNews.bg

В Габрово ще разходят макет с образа на Мутафчийски, за да му покажат как се спазват мерките

Въпреки че тази година в Габрово няма да има традиционното мащабно шествие и градът ще бъде лишен от своето най-голямо събитие, организаторите на карнавала все пак намериха начин да го проведат, съобщават от община Габрово.

Карнавалът в Габрово се слави със своите няколкометрови макети. Всяка година те са различни и изобразяват популярни личности от политиката, шоубизнеса, герои от книги и филми. Този път на 16 май ще има само три платформи с макети, а не обичайните около 40, които ще се отправят по три лъча из града.

Един образ със сигурност ще присъства – този на генерал Мутафчийски. Организаторите обещават да го разходят из габровските улици, за да му покажат как гражданите спазват мерките за борба с Covid – 19.

Със санитарна маска ще е дори и прочутият паметник на митичния създател на Габрово – Рачо Ковача, който е разположен в река Янтра.

"Габровци заявяваме съвсем сериозно, че тази година не приемаме гости, но каним всички да се присъединят към нас във фейсбук - маскирани и с карнавална украса. Награди ще има както за най-успешните домашни карнавални картини, така и за най-карнавално семейство и дори за домашен любимец – котка (или чувстващ се като котка), съпричастен към карнавалния дух в къщата. Тази година няма да режем и опашката на котката - мерки за сигурност, въпреки че плановите операции вече са разрешени" - обясниха още от общината.

Организаторите на карнавала призоваха всички габровци да създадат карнавални картини на терасите, прозорците или в дворовете си и така – с  хумор, посветен на най-актуалното от социалните и политически теми в момента, да се присъединят към карнавалния стрийминг, който ще започне в 19 часа на 16 май във фейсбук профила на карнавала.

Водещи на събитието ще бъдат Мишо Дюзев и Иво Райчев, а с поздрави в живото предаване по интернет ще се включат дует EXPOSE, рапърът Играта, Боби Ваклинов, Албена Михова, музикантите от Солбемол, Теди Кацарова, оперната певица Гергана Николаева и други. 

В града джаз ще звучи от няколко тераси, участие са заявили още диджеи, актьори, класически и фолклорни изпълнители – всеки от тях ще се постарае да направи карнавалната вечер на съседите си незабравима.

"Covid-19 ни изправи пред много предизвикателства, но има нещо общо, което можем да наблюдаваме в целия свят – стремежа да живеем по нормалния си начин и да не се даваме. Да се надсмеем над ситуацията, дори и през сълзи понякога. Хуморът винаги е бил начин да намалиш напрежението, появява се и в най-трудните времена, и по най-тежките теми. Това е мотивацията ни да не се отказваме от карнавала. Да, няма да има пищността, на която сме свикнали. В момента не е разумно нито да се събираме, нито да харчим много средства - в бюджета на общината се появиха разходи и социални услуги, за които въобще не сме подозирали, част от предвидените приходи няма да постъпят също. Но все пак можем да отделим малко, за да запазим своя свят и да бъдем себе си – оптимисти с неподражаемо чувство за хумор." – коментира ситуацията кметът на града Таня Христова.