OffNews.bg

Туризмът в ЕС загуби 1 млрд. евро заради разпространението на заразата

Туризмът в Европейския съюз е един от най-сериозно засегнатите сектори от разпространението на коронавируса на Стария континент - загубил е 1 милиард евро само заради намаления приток на посетители от Китай. Това обяви зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от ТАСС.

Засегнати са и други сектори на икономиката, но засега няма точни цифри за това, допълни Домбровскис. Той припомни, че на 13 февруари в зимните си икономически прогнози ЕК очакваше растеж на икономиката на еврозоната с 1.2% през 2020 година, а прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 2 март беше за растеж от 0.8 на сто.

ЕК е готова да обмисли мерки за компенсиране на компаниите, пострадали от разпространението на вируса, обяви еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от "Ройтерс". Възможно е да има допълнителна помощ за Италия.

Според нея съществуващите правила за държавните субсидии позволяват на правителствата при сериозни обстоятелства да подпомогнат компаниите, останали без ликвидности или нуждаещи се от спешна помощ.