OffNews.bg

Трябва ли детските градини да са безплатни

Таксите в детските градини трябва да отпаднат, смятат 75% от българите.

Проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч" показва, че трима от четирима запитани смятат, че градината за деца между 3 и 4 години трябва да е безплатна. Почти толкова (73%) са и мненията, че градината трябва да е безплатна и за 5- и 6-годишните. Изследването е проведено по инициатива на фондация „Тръст за социална алтернатива“ по проект за достъп до детските градини.

Одобряващите отпадането на таксите посочват, че това ще позволи на повече деца да посещават детски заведения. От своя страна това би довело и до по-добра подготовка за училище. 35% от родителите смятат, че премахването на таксите за градина ще подобри като цяло уменията за общуване на децата.

“Не сме изненадани от резултатите и ще потърсим диалог за обсъждане на промени в законодателството с представители на институциите”, коментира Евгения Волен, директор на програми за предучилищна възраст в тръста. Според фондацията премахването на таксите за посещение на детска градина е добра практика в държави, където се търси преодоляване на класовите различия чрез осигуряване на ранен достъп до образование за хора в икономически неравностойно положение.

Проучването е национално-представително и обхваща 1022 пълнолетни граждани в страната за периода – 12-24 април 2017 г.

У нас таксите за детски градини се гласуват на общинско ниво. В София родителите плащат 60 лева месечно, като от тях се приспадат неприсъствените дни. Така таксата може да падне до 30 лева. Обичайно цената в различните общини се движи между 30 и 50 лева. В някои общини като Несебър и Приморско градините са безплатни.