OffNews.bg

Топ 5 предимства на еър фрайърите

Какво представлява еър фрайърът?

Еър фрайърът е малък, изключително удобен и полезен домакински кухненски уред. Принципът на работа на еър фрайърът е интензивно въртене на въздуха в уреда. Еър фрайърът има нагревател и вентилатор, разположени обикновено в горната му част. Вентилаторът, който се намира зад нагревателя, издухва горещия въздух надолу и по този начин „обгръща“ храната. В резултат на този процес, приготвеното ястие е добре изпечено от всички страни. Благодарение на начин на работа на уреда се намалява употребата на голямо и излишно количество мазнина, което по никакъв начин не вреди на качеството и вкуса на приготвеното ястие. Еър фрайърът е изключително икономичен по отношение използваната електоренергия за работа.

Топ 5 плюса на еър файерите

Благодарение на методът на готвене с горещ въздух, приготвяните в еър фрайър ястия запазват своите полезни и здравословни качества. Готвенето с еър фрайър е лесно, бързо и икономично, спестява време, както и използването и измиването на много и различни уреди. При готвенето в с еър фрайър се използва минимално количество мазнина.

Предимство #1: По-здравословно готвене

Може би най-важното преимущество на готвенето с еър фрайър е здравословното готвене, което е в основата на качествения и здравословен начин живот на съвременния човек. Както бе обяснено по-горе в статията, приготвянето на храната в еър фрайър се извършва чрез метода на циркулиране на горещ въздух при висока скорост на вентилатора. Едновременно с това, за приготвяне на вкусни ястия в уреда се използва изключително малко количество мазнина. В резултат на това, продуктите запазват до голяма степен всички свои качества, соли, минерали. Готовото ястие е здравословно и вкусно. Необходимото време за приготвяне на храната също е по-малко време в сравнение с традиционното готвене във фурна.

Предимство #2: Бързина и ефективност

На следващо място трябва да отбележим, приготвянето на ястията в еър фрайър е изключително бързо, икономично, от гледна точка на пестене на енергия и не е необходимо да бъде постоянно следено, за да се предотврати изгаряне. Продуктите, необходими за приготвяното ястие могат да бъдат поставени в уреда сутринта, желаната програма за готвене да бъде нагласена и да се задае съответния отложен старт. Уредът ще започне да готви в заложения час и при прибирането ви у дома вкусно и здравословно ястие ще бъде приготвено без ваша намеса. Ако пък вашия еър фрайър е с интегрирано WiFi приложение, вие можете да контролирате процеса на готвене от разстояние.

Предимство #3: Лесно за използване и почистване

При приготвяне на желаното ястие с еър фрайър се отделя изключително малко миризма и пара. Това ви позволява да поддържате вашата кухня перфектно чиста и свежа.

Еър фрайърът загрява изключително бързо, само за няколко минути и може да приготви дори специален деликатес за двадесет минути. Готвенето с горещ въздух е изключително бързо и икономично, пести време и енергия. При него не се използват всевъзможни и различни видове съдове за готвене, които след това трябва и да бъдат и измити. Единственото, което трябва да се почисти/измие след употреба на еър фрайър е кошницата, в която се приготвя храната. Тя самата е изработена от висококачествен материал, който се почиства лесно и може да се измива в миялна машина, а самият уред се почиства с едно просто избърсване на корпуса с леко навлажнена гъба.
Еър фрайър е изключително компактен уред, който заема много малко място. Той може да бъде поставен на кухненския плот, без да пречи на вашата работа. След използване, поради малкия му размер, може да бъде съхраняван в шкаф или да остане върху плота като красив аксесоар.

Предимство #4: Многофункционалност

Еър фрайърът е подходящ за приготвяне не само на пържени храни, н и на всички и различни видове печива, сладкиши, десерти, баници. Всички видове меса, морски продукти, зеленчуци и дори яйца също могат да бъдат приготвени в еър фрайър. Голямо преимущество на уреда е функцията за претопляне на храна - бързо и здравословно, без изгаряне на храната или промяна на вкусовите и качества.

Предимство #5: Безопасност при употреба

Не на последно място, еър фрайърът е един от най-безопасните за употреба уреди. Методът на готвене чрез горещ въздух позволява ястието се готви, докато уредът е затворен и въздухът циркулира в него. Той обгръща храната от всички страни постоянно, поради което се предотвратява рискът от изгаряне на храната. При готвенето с еър фрайър не е необходимо постоянното наблюдение и разбъркване на приготвяното ястия, което предотвратява и потенциално изгаряне на ръцете на домакина.