OffNews.bg

Танев: Матурата не хваща разликите между хората - не става за вход за ВУЗ

"Матурите не хващат разликите между хората. Те не работят добре като вход за университет", заяви министърът на образованието проф. Тодор Танев по време на блицконтрол в парламентарната комисия по образование и наука.

Министърът и университетски преподавател проф. Танев подкрепи твърдението си с примери от преподавателската си практика. По думите му студенти от един випуск с приблизително еднакви резултати от едни и същи матури, показват чувствително различна училищна подготовка.

"Никъде по света не се приема с матури", ядоса се министърът и все пак ясно заяви, че каквито и промени да се обсъждат, такива няма да има за завършващия през 2015 г. випуск.

Пред депутатите министърът коментира и идеята си за създаване на "университет за възрастни". Той обясни, че всъщност идеята му била да се създаде не университет, а колеж, в който 50% от хората да са възрастни, а другите 50% - млади хора. Взаимният обмен на знания, от които хората в съответната възрастова група имали нужда, щял да бъде и много интересен за историците, по думите на министъра.