OffNews.bg

Струва ли си да бутнеш барбекю, за да идеш консул във Валенсия?

Бутането на незаконното барбекю на голямата тераса на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев се оказа тежко условие за по-нататъшното му кариерно развитие.

Вчера в телевизионно интервю за бТВ премиерът Борисов го похвали, че бил "умен човек, който работи добре", но разкри и че е поставил ултиматум срещу овъзмездяването на Георгиев със сладка дипломатическа служба - генерален консул във Валенсия, Испания.

"Казах на външния министър да го предупреди, че ако не си оттегли жалбата и не си събори терасата, ще го отзова. Много работа е свършил, много врагове си е създал, но не мога да търпя да ми задават още този въпрос. Да си бута терасата и да работим пак", допълни Борисов.

Стана ясно и че бъдещият ни дипломат, който премина във Външно нещо като "вечерно училище" за новите си обязаности, веднага е приел условието. На барбекюто му остават не дни, а часове!

Но струва ли си да бутнеш барбекюто на голямата тераса, за да отидеш на някаква си работа?

Отговорът категорично е да!

Преди два дни испанското издание "Ел Конфиденсиал" информира, че Пламен Георгиев ще има заплата от около 3300 евро на месец. Припомни и че предишни консули са получавали и 500 евро на месец за съпругите си, както и по 200 евро за всяко дете.

Така излиза, че дипломатът ни новобранец ще докарва около 4200 евро на месец във Валенсия, което не е нещо внушително за стандарта на живот в Испания. Затова пък държавата в лицето на Министерството на външните работи щедро поема наема на голям обзаведен апартамент с три спални, хол и кухня, както и самолетните билети за Георгиев, жена му и синовете му. В допълнение - и таксите за училищата, в които наследниците на бившия шеф на КОНПИ ще имат шанс да изучат по-добре от него езика на Сервантес.

Дали посочената заплата на Пламен Георгиев от "Ел Конфиденсиал" е вярна или не, не знаем. Каквото и да е възнаграждението, то е определено от министър Екатерина Захариева и съгласувано с правителството на Бойко Борисов.

По-важното обаче са командировъчките! Едва ли много хора са наясно, но всеки ден, който Пламен Георгиев прекара в Испания, ще му се води командировка и ще получава допълнителни пари - значително повече от 35-те евро за Пиринейската държава. 

В случая на Пламен Георгиев трябва да се четат разпоредбите на Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат. В нея подробно е описан редът за определянето на тези средства. Този вид командировъчни варират за всяка държава, според дипломатическия ранг на служителя и броя на членовете на семейството му, които го придружават.

Дипломатическите дневни за Испания са по 104 евро на ден. В случая на Георгиев според официалната наредба му се полагат няколко бонуса - за това, че заема висок пост във Валенсия, за това, че има жена и че има две деца.

За длъжността на генерален консул му се полагат 110% от базата на официалните дипломатически командировъчни в Испания. Още 16 процента върху дневните е надбавката за придружаваща съпруга и две по 8 на сто за двете деца. Така дневните на консула Георгиев излизат по 151 евро на ден. 

Друга особеност е, че бившият шеф на КОНПИ ще е истински роб на труда. Дневните средства ще му се начисляват както в работните дни, така и в събота и неделя и на официални празници - за всеки календарен ден, в който е в Испания. На година това прави 55 115 евро само от командировъчни. А ако данните на "Ел Конфиденсиал" за парите от заплата са верни (по 4200 евро на месец с добавките за жена и две деца), то те ще му осигурят още 50 400 евро на година. А доход от 105 900 евро не е никак лош, особено ако в допълнение държавата ти плаща жилище, самолетни билети, частни училища за децата. 

Сбогом, барбекю!