OffNews.bg

Стартира гласуването за 'София избира зеленото', Кучемат сред предложенията

От днес до 14 март столичани ще гласуват по програмата "София избира зеленото", съобщиха замeстник-кметът по дигитализация Генчо Керезов и координаторът на проект "Зелена София" Елица Панайотова. 

Гражданите ще избират между 37 проекта. Проектът или проектите, които получат най-много гласове, в рамките на бюджета от 1 млн. лв., ще бъдат включени в капиталовата програма на София за 2022 година. Панайотова поясни, че, ако на първо място е идеята с бюджет от 1 млн. лв., ще бъде реализирана само тя, ако сборът от бюджетите на първите три проекта е до 1 млн. лв., ще бъдат реализирани и трите. 

Всеки гражданин на София може да гласува веднъж само за един проект. За целта трябва да въведе номера на мобилния си телефон, на който ще получи код, за да направи избора си. Гласуващия обаче трябва да има на устройството си и активна локация, за да се ограничи вота до хора с местоположение в столицата. Гласуването и всички проекти тук.  

С най-голям бюджет е проектът "Зелено училище за по-зелена София", който иска максималните 1 млн. лв. и предвижда разполагане на контейнери за разделно събиране на отпадъци в избрани училища във всички райони на София и провеждане на мащабна информационна и образователна кампания. 

С почти същия бюджет - 980 000 лв - е и "Витоша избира зелено придвижване", който предвижда закупуване на еко автобуси и обособяване на спирка на градския транспорт на паркинга пред Националния исторически музей (НИМ), откъдето автобусите ще се отправят към Витоша. 

Сред проектите прави впечатление и предложението за Кучемат - машина, която срещу пластмасова бутилка или кенче дава храна за кучета и котки и се поставя в зоните за разходка на домашни любимци. 

Генчо Керезов припомни, че програмата "София избира" стартира миналата година, като тогава бяха подадени над 80 кандидатури. Проектът, който спечели, внесе сериозна промяна в училищната среда, тъй като по него вече са обновени тоалетните в 28 училища в столицата, съобщи той. 

"София избира" е програма на Столична община, създадена по идея на кмета Йорданка Фандъкова, за реализация на проекти за подобряване на градската среда, предложени от гражданите и избрани от тях след гласуване. Тази година фокусът "зеленото" е специално избран, след като София беше класирана на финала в конкурса "Зелена столица на Европа". Целта е да се даде приоритет на темата за устойчивото развитие на града и справянето с климатичните промени, съобщиха от Столичната община.