OffNews.bg

Стара Загора иска Бедечка да остане парк с под 20% избирателна активност на референдума

При избирателна активност под 20% приключи референдумът в Стара Загора, който попита гражданите дали искат паркът Бедечка да остане такъв или в него да може да се строи.

Според организацията "Да запазим парк Бедечка" средно 80% от гласувалите са поискали паркът да остане и в него да не се строи. Около 20% от гласувалите старозагорци пък искат там да се строи.

Според местните власти гласувалите са общо 22 082 души или избирателната активност е била 15,42 %

В някои от секциите отговорът "Да" е минал и 90%, казват още от организацията. Активността е близка в града до тази на референдума за Белене. 

Въпросът, на който отговаряха старозагорци, беше: 

„Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток - бул. „Хан Тервел“, от запад - ул. „Иван Вазов“, от север алеята към предприятие Труд и от юг - ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“

За да е валиден днешният референдум, трябваше да гласуват най-малко 40% от избирателите - тоест поне 60 000 души.

За да влезе в сила решението („ДА” или „НЕ”), за него трябва да дадат гласа си над 50 на сто от участвалите в референдума.

Утре избирателната комисия ще обяви официалните резултати, както и се очаква официална реакция от местните власти.