OffNews.bg

Спаси София иска приоритетно ремонт на тротоари

Гражданската организация Спаси София предлага Столична община да стартира програма за ремонт на тротоарите в столицата, като за целта отдели 25 млн. лева за 2018 г. Идеята е да се ремонтират около 238 км тротоари на година. 

Тези пари следва да бъдат разпределени между 24-те столични района в зависимост от нуждите им, но всеки да разполага с не по-малко от 500 хил. лв., обясняват от Спаси София и допълват, че парите следва да бъдат инвестирани приоритетно за тротоарите в най-лошо състояние, както и за тези с интензивен пешеходен трафик, осигуряващи безопасни и непрекъснати пешеходни маршрути - водещите към метростанции, спирки на градския транспорт, институции, училища, пазари и т.н. 

Общата дължина на уличната мрежа на София е около 3400 км и подобна, или по-амбициозна програма би могла да гарантира пълно обновление на тротоарните настилки за около 25 години, пресмятат от организацията. В сметката им обаче не се включват пешеходните връзки, намиращи се извън улиците: пътеките през междублоковите пространства, парковите алеи и много други, за които според тях трябва да се търсят други решения.

Очакваме представителите на Столичната община да подходят изключително сериозно към темата за опасните тротоари на София, изтъкват активистите.