OffNews.bg

'Софийски имоти' взимат над 4 млн. лв. да строят многоетажен паркинг в Надежда

Столичният общински съвет ще гласува днес как да се финансира строителството на многоетажен паркинг в квартал "Надежда". 

Предложението е Софийски имоти ЕАД да вземе кредит от 4 400 000 лв. срещу ипотеки на свой поземлен имот на столичната улица „Кирил Дрангов" и на непостроения още многоетажен паркинг на мястото в квартал  "Надежда".  

Въз основа на представените документи и заявлението за кандидатстване за проектно финансиране, след разглеждането им от Кредитния комитет на ООБ -
партньор на ДЗЗД „ФУГ“ - София, е получено предложение за финансиране на проект: „Изграждане и експлоатация на многоетажен паркинг в Район "Надежда"“ с кредит в размер на 4 400 000 лв., при условия материализирани в представен проект на Договор за финансиране на допустим проект. В договора е предвидено: 

Учредяване на ипотека върху ПИ с обща площ 5607 кв.м. по действащ ПУП; Учредяване на нова ипотека върху изградения със заема многоетажен паркинг, след въвеждането му в експлоатация; Финансово обезпечение, учредено по реда на Закона за договорите за финансово обезпечение върху вземания по банкови сметки с титуляр „Софийски имоти“ ЕАД, водени при ОББ АД. включително вземания по депозити към тях, пише в доклада. 

Предложението на „Софийски имоти” ЕАД е подкрепено на заседания на комисиите по икономика и по финанси и бюджет към СОС. 

В края на май Столичният общински съвет даде съгласие „Софийски имоти“ ЕАД да разходва собствени средства и/или паричен заем в размер до 6 150 000 лева без ДДС за СМР дейности, строителен надзор, такси и други разходи, свързани с реализацията на многоетажен паркинг в район "Надежда" - на ъгъла на улиците „Кирил Дрангов" и „Анастас Лозанчев". 

През юли м.г. пък СОС гласува „Софийски имоти" ЕАД да реализира паркинга по действащ ПУП, собственост на дружеството, с площ 5 766 кв.м. Дадено е съгласие дружеството да разходва собствени средства в размер до 238 000 лв. без ДДС за изготвяне на работен инвестиционен проект. 

Сградата ще е четириетажна без сутерен. Застроената площ е 1 997.71 м2, разгънатата застроена площ е 7 990.84 м2, а озеленената площ е 2 324.30 м2. Всички фасади са отворени с изключение на западната с цел ограничаване на шума и изпълняването на санитарно хигиенните норми. Покривната конструкция е плосък стоманобетонен покрив с вътрешно отводняване. С проекта ще бъдат осигурени 310 автомобилни паркоместа, в т.ч. 14 места за хора в неравностойно положение и 32 паркоместа с възможност за зареждане на електрически превозни средства.

Автомобилното паркиране се предвижда изцяло надземно. Достъпът се осъществява от ул. "Анастас Лозанчев". Непосредствено до входната зона са разработени 48 външни открити паркоместа.