OffNews.bg

Ски асоциация поиска в училищата да се учи 'Лавинистика'

Учениците да изучават "Лавинистика" в училище и да научат как се разпознава лавинната опасност и как се реагира при инцидент - с тази задача са се наели от Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил, които днес представиха основните си идеи.

Защо е нужно да бъдем информирани? В Алпийскитте страни всяка година в лавина загиват средно 120 души. У нас бройката е чувствително по-малка - 1 човек средно годишно. Но на фона на нашия брой туристи и този във Франция, Швейцария, Италия, Германия и Австрия има повод за притеснение.

Момчил Панайотов и Лъчезар Станчев от БАССЕС смятат, че с нарастването на туристическия поток у нас, както и това, че все повече хора излизат извън пистите, е само въпрос на време инцидентите да зачестят. Тук идва времето и редът на превантивните познания, които могат да спасят живот.

Идеята на БАССЕС е да се наблегне на образованието, обучението, издаването на лавинни бюлетини, какви у нас все още няма и ясното маркиране на опасните зони в планините.

Организацията иска да стигне до учениците в гимназиите, които имат най-голям интерес към зимните спортове, но и не знаят как се реагира при опасни ситуации.

БАССЕС иска практическо обучение за най-младите, както иска да дава стипендии за практически курсове.

На техните лекции и практически занятия в планините вече са минали хиляди.

Голям интерес към лавинната безопасност проявяват хора, предимно фенове на зимните спортове и планинари.

От БАССЕС искат и да се инициира създаването на служба за наблюдение на снега и издаването на предупреждения.

По тази тема и кауза утре в ректората на СУ "Св. Климент Охридски" от 19 часа ще има лекция по "Лавинистика" на БАССЕС.