OffNews.bg

Симеоновският лифт спря завинаги, няма части за него

Симеоновският лифт на Витоша повече няма да работи. Съоръжението е спряно от миналата година и никога няма да бъде пуснато отново, съобщи Медиапул, като се позовава на базираната в Италия фирма "ТехноАлпин", собственик на дружеството "Витоша ски", което притежава съоръженията на Витоша. 

Това е последният работещ лифт, той возеше от Симеоново до високите части на планината. Причината за спирането е, че няма части за поддържката на кабинковия лифт. 

Официална информация няма на сайта на "Витоша ски", освен че съоръженията не работят заради профилактика. 

При неочакваното спиране на лифта в началото на зимния сезон в края на миналата година, новоизбраният тогава столичен кмет Васил Терзиев нареди проверка на обстоятелствата, довели до това. Резултати не бяха обявени. 

Симеоновският лифт е пуснат в екслоатация през 1982 г., той е бил експериментално съоръжение за производителя Doppelmayr.

До приватизирането на съоръженията от "Витоша ски" през 2007 г., кабинката не е поддържана добре. Липсвала сервизна история и не били купувани оригинални резервни части. Това довело и до бързата амортизация на лифта, заради която производителят е спрял да доставя резервни части.

Препоръката на Doppelmayr е да се изгради съоръжение, което отговаря на стандартите на ЕС, защото според европейските директиви за такъв тип съоръжения всички резервни части трябва да се купуват от производителите или техни оторизирани дилъри. 

Така за Симеоновския лифт части няма и той спира завинаги.