OffNews.bg

СЕМ: БНТ и БНР отразяват балансирано протестите

БНТ1 и програма "Хоризонт" на БНР спазват плурализъм на гледните точки при отразяването на протестите, сочи  мониторинг на Съвета за електронни медии, направен в периода 10-17 юли тази година.

Мониторингът на БНР и БНТ е за спазване на Закона за радиото и телевизията относно плурализма на гледните точки, като се отчита и темата за гражданските протести като обем от излъченото съдържание. В наблюдението са обхванати новините и актуално-публицистичните предавания на "Хоризонт" и БНТ1.

Мониторингът констатира, че темата за гражданските протести е водеща и централна за периода, а БНР и БНТ излъчват и извънредни директни предавания и включвания.

Според СЕМ "обществените доставчици предоставят възможност на зрителите и слушателите да се запознаят с официалната позиция на държавата по важни въпроси на обществения живот, едновременно отразявайки гражданските протести с критични спрямо управлението позиции".

"Институционалните, експертните и гражданските гледни точки присъстват в радио- и телевизионните предавания в "Хоризонт" и БНТ1, като в съдържанието се отчитат и множество коментари и анализи от различни политически, партийни и неформални идейни перспективи", пише още в доклада на медийния регулатор.