OffNews.bg

Седмицата тръгва по вода, порои сменят жегата

Дъжд, гръмотевици и градушки на места слагат началото на новата седмица. Жегата отстъпва, максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 25° и 30 градуса. 

В Източна България ще е най-топло - термометрите там ще се качат до 33°-34°. 

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа югоизточен вятър, временно до умерен. Максимални температури 27°-29°. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. Валежи ще има през нощта срещу вторник.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи с гръмотевици. Ще духа умерен и силен южен вятър, който през деня ще се ориентира от запад. Максимална температура на 1200 метра 22°, на 2000 метра около 15°.

Оранжев код за валежи е обявен за областите Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград и Русе, където се очакват между 30 и 36 литра дъжд на квадратен метър.

Жълт е кодът във Враца, Плевен, Силистра, Ловеч, София Област, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали. В тези области валежите няма да превишават 25 литра на квадратен метър.