OffNews.bg

Сървърът на ГИТ се срина, удължават срока за подаване на декларации

Сървърът на Главна инспекция по труда (ГИТ) се срина броени дни, преди да изтече крайният срок за подаване на декларации по чл. 15 от ЗБУТ.

Счетоводителите изпаднаха в паника, защото на практика не е възможно документите да се подадат на ръка, а глобите за неподаване в срок са сериозни. Теоритично ред за подаване на документите на ръка е предвиден, но формулярът трябва да се попълни в сървъра и след това да се занесе на флашка в инспекцията по труда. При неработещата система обаче няма как да се генерира формуляр.

Крайният срок за подаване на декларациите беше 30 април. Преди малко обаче ГИТ удължи срока и той вече е 31 май. Страницата на Социалното министерство, на която обявена промяна обаче също е недостъпна в момента.

За първите 3 месеца от тази година бяхме получили 30 000 декларации. Само за април сме получили 40 000 декларации. Прооблемът с претоварването на системата се появи вчера, но днес се задълбочи, обясниха от ГИТ. Според инспекцията дори днес има моменти, в които по-малките файлове минават. Проблемът обаче е при големите работодатели и големите счетоводни къщи, които наведнъж подават данни за много работници.

Компютърното подаване на декларациите беше въведено от началото на тази година. Изпълнител на системата е "Информационно обслужване".