OffNews.bg

Съпругата на арестувания в Русия българин: Мъжът ми не е направил това, в което го обвиняват

Мъжът ми не е направил това, в което го обвиняват. В петък се обърнах за помощ в посолството на България в Русия, чакам отговор. Това заяви пред OFFNews съпругата на задържания в Русия български гражданин Денис Петранов.

Арестът на българина, за който беше съобщено днес, е станал миналата сряда, каза пред сайта ни Марина Петранова. По-рано днес в изявление до медиите от Министерството на външните работи обявиха, че нямат информация за задържан български гражданин в Русия във връзка с готвен атентат в Крим.

„МВнР поддържа връзка с консула в Москва, но за момента няма информация. Посолството ни в Москва е пратило нота с официално запитване към руската страна, но към момента няма отговор“, се посочва още в позицията на министерството".

Според информация от руски медии, работещи в симбиоза със службите на Москва Денис Петранов е бивш милиционер от Мелитопол. Роден е на 24 май 1979 година в село Инзовка, Запорожка област. Служил е като зенитчик в украинската армия и се е уволнил оттам през 1998 година, след което е постъпил на служба в МВР - в милицията на Мелитопол. През 2007 година е завършил Харковския национален университет на вътрешните работи. Напуснал е органите с чин майор и от около 2017 година живее в Пловдив, в България. Занимава, в частност се занимава с автопревози между Украйна и България.

ФСБ твърди, че именно Петранов е доставял от България през Турция и Грузия взривните материали, маскирани в електрически кухненски котлони. Експлозивите е трябвало да бъдат използвани за покушения срещу окупационни лидери на Крим.