OffNews.bg

Русия забрани българските училища в окупираните части на Украйна

Българските неделни училища в окупираните части на Украйна са закрити, забранено е да се преподава на български език, съобщи на пресконференция днес директорът на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова.

На територията на окупираната Запорожка област има около 30 български населени места, там живеят таврийските българи. Под окупация са Мелитопол, Бердянск, Приморск, Приазовске и селата около тях - българските неделни училища там са закрити, обясни Манджукова.

Закриването е станало с решение на руските окупационни власти. В окупираните територии обучението е само на руски, не само българският език е забранен, забранен е и украинският, съобщи Валерий Радолов, директор на "Български общности и информационна дейност" в ИАБЧ.

Справка на OFFNews установи, че през 2020 година списъкът на одобрените училища, финансирани по националната програма "Роден език и култура зад граница", е включвал 65 български училища на територията на Украйна, от тях 13 са в Запорожка област. 

В свободна Украйна българските неделни училища работят

Въпреки това ние имаме контакти с таврийските българи. Имаме готовност всеки един момент, когато това стане възможно, да подновим работата си с тях. Мнозина от тях са финансирани по програми на министерството на образованието, тази година са получили финансиране, за да работят тези училища. Веднага след като училищата подновят своята работа, контаките с тях ще бъдат възстановени в пълна степен, каза Райна Манджукова.

Тя уточни, че в свободна Украйна, там, където няма руска окупация, българският език се преподава в училищата, работят и българските неделни училища.

Бежанци с български паспорти

Много от таврийските българи още в първите дни на войната в Украйна пристигнаха в България. Мнозина от тях продължават да живеят у нас в квартири, предоставени от доброволци. Отдавна ние алармираме, че данните, които получаваме от гранична полиция за украинските граждани, които бягат от войната, не отговарят на реалността, защото много наши сънародници пристигат тук с българските си паспорти, заяви Манджукова.

По този начин те не влизат в статистиката на гранична полиция. И като български граждани те нямаха право да получат статут на временна закрила, но от друга страна те са в същата ситуация като техните съграждани и съселяни, които нямат български паспорти. Затова още през април по наше настояване Министерският съвет прие решение, с което им се дава възможност за временна закрила и да ползват условията за настаняване, каза директорът на Агенцията за българите в чужбина.