OffNews.bg

Румънка роди вкъщи, а бащата 4 часа преговаря с полицията

Румънка на 32 години от град Роман роди този месец у дома си здраво момченце, но щастливото събитие бе съпроводено от четиричасови напрегнати преговори с участието на парламентьори от полицията. Жената от североизточния румънски град с население около 50 000 души отказала медицинска помощ за себе си и бебето, а новоизлюпеният татко не допускал никого в къщата, разказва в. „Адевърул“, цитиран от БТА.

В следобедните часове на 11 февруари мъж от град Роман (окръг Нямц) звъни на спешния телефон 112, за да поиска лекар, който да регистрира раждане. Сутринта съпругата му е родила в дома си момченце, но нито плацентата, нито пъпната връв са отстранени. Поради тази причина лекарският екип, пристигнал на мястото, иска да види родилката и бебето, за да се увери, че всичко е наред. Съпругът обаче категорично отказва.

След като не намира друг вариант, лекарят се обажда в полицията за съдействие. Диспечер в онзи следобед е 43-годишната Лоредана Аксинте, парламентьор на полицията в Нямц, която провежда по телефона дълъг разговор с бащата. Той категорично отказва да допусне медицинския екип в дома си и обяснява, че иска да бъде оставен на спокойствие да се наслади на момента - раждането на своя син.

Мъжът разказва, че той и съпругата му са планирали раждането у дома, проучили са въпроса и са се подготвили за този момент както трябва. Полицай Лоредана Аксинте разказва пред „Адевърул“, че си е дала сметка, че разговаря с интелигентен човек, с познания по темата, който знае какво говори.

Към 19:00 ч. в дома на току-що разрасналото се семейство пристига още един парламентьор от полицията – 35-годишният Силвиу Лазар. Той продължава преговорите с бащата и с бабата и дядото на бебето, които междувременно също са пристигнали на мястото. Всички близки споделят, че раждането у дома е осъзнато, планирано решение. Парламентьорът преговаря с бабата и дядото, които също са интелигентни, образовани и разумни хора. Бащата е при съпругата си и бебето, отказва да излезе, както и да допусне медицинския екип вътре.

Преговорите - по телефона и на място, продължават четири часа. В крайна сметка лекарят е допуснат до родилката и бебето. Накрая бащата и полицаят се разделят с прегръдка и поздравления за щастливото събитие.

Ражданията у дома придобиват популярност в развитите държави, а тази тенденция обхваща през последните години и Румъния, отбелязва в. „Адевърул“.