OffNews.bg

Решение на Конституционния съд е написано в Министерски съвет върху бланка на ГЕРБ

Решението, с което Конституционният съд отхвърли отпадането на юрисконсултските такси за граждански и търговски дела, всъщност е писано в Министерски съвет върху бланка на ГЕРБ. Това разкри сайтът Ureport.

От медията са свалили решението по делото, докладвано от съдия Таня Райковска. То е взето единодушно без особени мнения.

ОFFNews също провери документа и установи, че детайлите за документа са същите като посочените в публикацията. 

Отпадането на юрисконсултските такси бе поискано от омбудсмана Мая Манолова.

Тя многократно обясняваше, че, когато за юрисконсулт се присъжда възнаграждение като на адвокат, това не са реално направени разноски, а именно тях бива осъдена да плати загубилата страна. Освен това юрисконсултът е служител на трудов договор и му се дължи заплата, което няма никаква връзка със стойността на предмета на делото, което пък в повечето случаи е основа за изчисляване на адвокатския хонорар.

Според конституционните съдии обаче това, че юрисконсултите са на заплата не означава, че не трябва да получават хонорари за явяването си по дела като всички останали адвокати.

Разкритието на Ureport бе коментирано и от лидера на ДСБ Радан Кънев:

"Ето това е случай (пореден!), който трябва да се изследва в детайли. И ако се потвърди и няма разумно обяснение (сещам се как могат да скалъпят няколко), да доведе до оставка и на Конституционния съд, и на премиера и правителството", написа тъмносиният политик във фейсбук.

ОFFNews потърси за коментар омбудсмана Мая Манолова.

"Недоумявам, нямам никакво обяснение. Конституционният съд трябва да оговаря. Смятам обаче, че решението им да останат юрисконсултските такси е несправедливо към гражданите на България", каза тя.