OffNews.bg

Ректорът на УНСС: МФ ще ни праща проверка? Учудвам се, че идват чак сега

Всеки може да ни проверява, нека дойдат на проверка. Учудвам се, че идват сега, а не преди година и половина, когато се оказа, че под бъдещия ни учебен корпус се намират централен топлопровод и водопровод, което не беше отразено в документацията на проектантите. Така ректорът на УНСС проф. Стати Статев коментира заявката на Министерството на финансите, че предстои инспекция в икономическия университет. Тя пък бе направена в отговор на отворено писмо от ръководството на висшето училище до медиите, в което заявява, че държавата не е спазила ангажимента си за осигуряването на 10,3 милиона лева за строителството и оборудването на новия корпус в Студентски град - София. В писмото се казва още, че в резултат на това УНСС е пред запор на сметките.

Реакция на писмото дойде и от МФ, и от министъра на образованието Красимир Вълчев, който заяви, че МОН няма бюджетен ангажимент към УНСС и няма как да помогне в случая.

30-месечният договор за изграждането на допълнителния корпус е от декември 2016 г. Той е на база спечелен проект по Оперативна програма "Региони в растеж". Министерството на финансите трябвало да осигури 7,5 млн. лева съфинансиране чрез МОН - по 2,5 млн. за всяка от трите години 2017-а, 2018-а и 2019-а. Останалите пари до 10,3 млн. лева трябвало да бъдат платени за оборудване. Днес, само няколко месеца преди крайния срок, обектът е на етап груб строеж, изпълнител, който си иска парите и сметка, завишена с 1,2 млн. лева заради наложилото се преместване на топлопровода и водопровода - по думите на проф. Статев. Той се обърнал към медиите, защото многократните му запитвания до институциите не довели до резултат.

Днешната позиция на МФ започва с уверението, че "Министерството на финансите потвърждава вече поетия ангажимент за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 7,5 млн. лв...", което проф. Статев коментира с думите, че е трябвало да пише: ""Министерството на финансите потвърждава, че не е изпълнило поетия ангажимент да осигури по 2,5 млн. лева в продължение на три години".

За да изпълнят този ангажимент, Финансите поставят условие: средствата от държавния бюджет да бъдат осигурени, "но едва след усвояване на ресурса по Оперативна програма „Региони в растеж“ и до размера на проекта съгласно основния договор". Това е абсурдно и против европейските правила - реагира пък проф. Статев. 

Той няма обяснение за отношението на държавата. "УНСС е най-голямото държавно висше училище, с над 22 хил. души студентска общност - студенти и докторанти. Това ли е отношението на държавата?", пита той и допълва, че ако парите не бъдат преведени, може да бъдат изгубени 4,5 млн. лева европейска помощ, с лихвите те ще надхвърлят пет милиона и накрая ще се наложи държавата да плати всичко.

По план в новия корпус трябва да има центрове за тестово електронно изпитване плюс още четири етажа с по четири 250-местни аули, зали и кабинети за преподаватели.