OffNews.bg

Регистърът на болните от диабет готов до началото на 2015 г.

 

Регистърът на болните от диабет ще бъде готов до началото на 2015 г. Това заяви Елисавета Котова от Националната асоциация на децата с диабет, цитирана от Дарик.

Финансирането за създаването на регистъра вече е осигурено по норвежка програма, обясни Котова, която е част от комисията, изготвяща регистъра.

В екипа за създаване на регистъра участват двама национални консултанти, лекари и представители на здравното министерство.

След като бъде създаден регистърът, ще се знае официално какъв е броят на на болните от диабет в България. Според неофициалните данни те са около половин милион, посочи Котова.

Регистърът ще даде и повече информация за това колко са болните от диабет деца в страната, както и колко са тези над 18 години, допълни тя.

Данните на децата с диабет ще бъдат събрани много по-лесно, тъй като детски ендокринолози има само в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, каза още Котова.

Всеки десети българин е болен от диабет, а повече от 60% от хората не разпознават симптомите на болестта, показа проучване, проведено през април.

Всяка година вследствие на диабет умират 8000 българи, а при 5000 се налага ампутация на долен крайник.

Днес отбелязваме Световния ден за борба с диабета. През тази година вниманието ще бъде насочено към към бъдещите майки, при които значително нараства рискът от развитие на диабета. Профилактиката е от изключително значение, тъй като има риск за здравето както на бременната, така и на плода.