OffNews.bg

Просветният министър спря учебниците за бедни и богати

Разпространението на учебниците за бедни и богати - цветни и по-евтини черно-бели, да бъде спряно, разпореди министърът на образованието Красимир Вълчев, след като издателство "Просвета" направи двата варианта и предизвика поредния скандал в образованието.

Ще бъде променена и образователната наредба, която урежда този въпрос, така че да се избегнат подобни случаи на ценова дискриминация, обяви Вълчев, който даде нарочен брифинг в Стара Загора днес.

Сега наредбата за учебниците разрешава отпечатването на черно-бели, но не с цел да има скъп и евтин вариант на едно и също издание, а за да може черно-бели да са учебниците по предмети, при които няма смисъл от скъпия пълноцветен печат - напр. математика, химия, физика.

Наредбата ще бъде променена, за да няма в бъдеще подобни тълкувания, като това на "Просвета".

Принципът на равен достъп до образование е основен и никой не се е отказал от него, заяви министър Вълчев. Той коментира поведението на "Просвета" като "липса на чувствителност на посланията към децата от страна на едно издателство".

За него е недопустимо да има делене на децата на бедни и богати.

Смисълът на текста от наредбата - подчерта министърът - не е да се допуска образователна дискриминация.

Той коментира забележката на лидера на БСП Корнелия Нинова, според която децата трябвало да учат по един учебник, както беше преди години:

"Децата учат по един учебник и по еднакви учебни програми, - отбеляза Красимир Вълчев. - Право на учителските колективи е да изберат най-добре написания учебник."