OffNews.bg

Програмата за настаняване на бежанци от Украйна свършва, бъдещето ѝ неясно

Програмата за настаняване на бежанци от Украйна, финансирана с решение на Министерския съвет, изтича на 31 октомври и към момента няма яснота за удължаването ѝ, алармира Българският хелзинкски комитет (БХК).

Към днешна дата няма решение на правителството за подновяването ѝ, няма и официална информация какво ще стане с над 18 000 души в уязвимо положение, които в момента са настанени в хотелски бази по нейните условия, пише в съобщение до медии БХК.

„Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България” беше създадена през пролетта с цел кризисно настаняване на принудително разселените украински граждани, получили временна закрила в България, а след това на два пъти беше удължавана.

Последният одобрен период изтича в понеделник – 31 октомври 2022 г.

След разпускането през август на Оперативната координационна група, създадена от последното редовно правителство, служебният кабинет назначи заместващ я орган едва на 1 октомври. В него обаче са представени единствено държавните институции, а организациите, работещи с украинците, търсещи и получили закрила у нас, нямат достъп до процеса на взимане на решения. Диалогът по темата между изпълнителната власт и гражданския сектор е критично нарушен, допълват от неправителствената организация.

Те призовават МС да вземе необходимите решения за предотвратяване на паника и поредна хуманитарна криза.