OffNews.bg

Повече полиция и спецоперации през летния туристически сезон

Засилено полицейско присъствие и повече спецакции ще има през летния туристически сезон, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова след среща между ръководството на МВР и представители на държави с голям брой туристи в България.

Целта на срещата е да се обсъдят предприетите мерки за сигурност в страната. В нея участва и министърът по туризма Николина Ангелкова. Отчетени са резултатите от изминалата зима и са представени мерките за сигурност за идния летен сезон. 

730 полицаи ще бъдат командировани по Черноморието. От вътрешното министерство планират и повече специализирани полицейски операции, обясни Бъчварова. 

Британският посланик у нас Ема Хопкинс похвали активната работа на българските власти, като даде за пример преведения на няколко езика формуляр за подаване на сигнали. По думите й чуждестранните посланици у нас се задължават да информират туристите от своите страни за изискванията, с които те трябва да се съобразят. Обърнато е внимание на нуждата от преводачи в полицейските управления в курортите.

Министерството на туризма стартира горещ телефон, на които туристите могат да подават сигнали или да дават препоръки. Издаден е и наръчник за правата им, който е публикуван на сайта на министерството, но ще бъде разпространен и из посолствата, туроператорите и хотелите. От септември няма да има нелицензирани екскурзоводи, заяви още министър Николина Ангелкова. 

Пред медиите главният секретар на МВР Георги Костов обясни затегнатите мерки за сигурност и въвеждането на контролно-пропускателни пунктове на летището в София. Тези мерки не са за сигурността на туристите, а за повишаване на сигурността в периметъра на летището, подчерта той. Проверките на въведените КПП-та ще са визуални и няма да отнемат много време. Костов разкри, че през зимния туристически сезон се наблюдавал рязък спад на престъпността в курортите. 

Една година след убийството на Георги Игнатов в Борисова градина няма развитие по случая, потвърди главният секретар. За съпричастие към престъплението досега са разследвани над 300 души.