OffNews.bg

Полицията издирва двама по подозрение за връзка с "Ислямска държава" (обновена)

В България са влезли двама души, за които имат връзки с терористичната групировка, действаща предимно на територията на Сирия и Ирак, "Ислямска държава", съобщи "Фокус".

Главният прокурор Сотир Цацаров е уведомен за случая и тече постоянен обмен на информация. По непотвърдена информация двамата са мъж и жена, като в момента органите на реда ги издирват.

Снимките им са разпратени до областните дирекции на полицията, откъдето са стигнали до районните полицейски управления.

Въведено е засилено полицейско присъствие на местата, където се събират много хора - летища, гари, автогари и др.

По непотвърдени данни двамата се занимават с проповядване и набиране на бойци за "Ислямска държава", като те вероятно подготвят и фалшиви документи за бъдещите джихадисти. 

По-късно от прокуратурата обявиха, че не са източник на информацията за двамата издирвани. "Всяко позоваване на пресцентъра на прокуратурата за наличието на терористи у нас е неточно и некоректно. Прокуратурата е в непрекъсната връзка с ръководствата на МВР и ДАНС", посочиха от прокуратурата.

Съобщение беше изпратено и от МВР, откъдето подчертаха, че публикуваната в медиите информация е интерпретация на провежданите от ведомството мероприятия.

Според съобщението на МВР част от цитираните действия са предприети от Главна дирекция „Национална полиция“ за охрана на Spirit of Burgas, а други са свързани с противодействието на незаконната миграция и разпространение на недействителни документи за самоличност.

От МВР посочват още, че показаните френска и румънска лични карти са недействителни, а двамата, които полицията издирва, са заподозрени за изготвяне на фалшиви документи за самоличност.