OffNews.bg

Писмо до непознато Z-другарче. Русия забърка българчета в подкрепа за войната срещу Украйна

Руската пропаганда с участието на посолството на Руската федерация в София забърка български деца и България в акция, имитираща подкрепа за войната на Кремъл срещу суверенна Украйна. Материали за това как български деца пишат писма с благодарност към непознатите руски защитници циркулират в руските медии през последните два дни в опит да разкажат на руското общество как братска България поддържа войната. Участник в специалната информационна операция наред с екипа на Елеонора Митрофанова е и лидерът на т. н. Кримска българска национално-културна автономия Иван Абажер.

„Малките жители на България изпратиха в Крим писма с подкрепа за руските военни, които участват в специалната операция за защита на Донбас“, цитира РИА Новости Иван Абажер. По думите му българските деца желаят на руските солдати победа и здраве.

„В писмата децата наричат нашите войници освободители и това не е случайно, именно руският солдат навремето освобождаваше България – първо от османско иго, а после от фашистките окупатори“, пояснява Абажер, който се представя за етнически българин.

Руските медии показват и едно от писмата, в което непознатото руско Z-другарче е наречено защитник. „Здравейте скъпи наши защитници, пиша ви от България. Бих искала да ви кажа толкова много думи. Българският народ много обича руските хора, вие сте наши братя и сестри“, пише „детето“, което за ръчното изписване на буквата та използва чертичка над основната буква, изписване, характерно повече за старото поколение.

Особено трябва да трогне руската публика това, че „българското дете“ изпраща на фронта копие на Самарското знаме. Явно акцията е била приготвяна отдавна, но позакъсняла, защото в кашончетата има мартенички, с една от които е накичен руски войник в пълно бойно оборудване.

„Бих искал да изразя особена благодарност от всички военнослужещи към жителите на България за огромната подкрепа. Нас ни подкрепяше Русия, всички жители на Русия, а сега ние знаем, че нас ни подкрепя и България и болшинството жители на България вярват в нашата правота, в това, че се борим за справедлива кауза. Всички писма и мартенички ще бъдат доставени на всеки боец на фронта“, казва в един от записаните варианти войникът.

Според телеграм канала „Рибар“, руското посолство в София е помогнало да бъде организирана доставката на пощата до мястото на провеждането на акцията в Крим. „Демонстрацията на подкрепа за СВО и руската армия от страна на жителите на другите страни е важна не само за бойците, но и за нашите съмишленици в чужбина, които постоянно се намират във враждебна информационна среда“, пише „Рибар“ и напомня, че подобни инициативни групи има и в много други страни и за руските дипломатически представителства няма особени препятствия да организират подобни акции на „постоянна база“.