OffNews.bg

Пейки сменят колите по Съборна - пешеходна зона от Св. Неделя до Градската градина

Ново място за пешеходци в София - част от централната улица "Съборна" ще бъде затворена за коли и ще осигури връзка за хората между Градската градина и Витошка.

Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков, който заедно със зам.-кмета по транспорт на Столична община Кристиан Кръстев, съветникът от "Спаси София" Борис Бонев
и кметът на район "Средец" Трайчо Трайков представи проекта за промяна на улицата между "Леге" и "Княз Александър I". 

Движението в участъка между "Леге" и "Цар Калоян" ще е еднопосочно, ще се премахне перпендикулярното паркиране до северния тротоар, ще се обособят места за успоредно паркиране покрай южния тротоар

Предвижда се и поставяне на пейки, стойки за колела, кашпи и кошчета за отпадъци, засаждане на дървета в съществуващите празни посадни места и на нова зеленина в кашпи, предоставяне на възможност на заведенията за хранене да изнесат маси в разширените пешеходни пространства, но без да изграждат декинги, навеси, огради и др.

"Целта на промяната на ул. "Съборна" е да даде възможност за създаване на добра пешеходна 
връзка между пл. "Света Неделя" и Градската градина. През 2017 г. екипът на проф. Ян  Геел посочи, че най-привлекателно място в центъра е Градската градина. Липсващите пешеходни връзки бяха предмет на конкурса за нова визия на пл. "Св. Неделя", спечелен от екипа на световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас. Неговият екип има ангажимент за окончателната промяна на цялата зона, затова сега предлагаме временна трансформация на улицата", обясни арх. Здравков. 

Трябва смело да работим за разширяване на пешеходните зони в историческия център, защото Стара София заслужава да бъде преоткрита и показана с целия ѝ блясък, обясни независимият съветник Борис Бонев, който е съвносител на доклада до СОС. Входът към Градската градина ще бъде разчистен от паркирани автомобили и ще бъде изградена първата в София широка пешеходна пътека, подчерта той. 

Кметът на "Средец" Трайчо Трайков обясни, че се предвижда пешеходна зона да стане и ул. "Иван Шишман", което се приветства и от живущите, и от бизнеса.