OffNews.bg

Оцветиха с дрон фигура от ПСА в цветовете на украинското знаме (снимки)

Една от фигурите на паметника на съветската армия в София е оцветена с помощта на дрон тази сутрин. За оцветяване на фигурата са използвани цветовете на украинското знаме. 

И днес полиция пази паметника, известен като МОЧА.

Тази сутрин пред на паметника идват и хора, за да отбележат Деня на победата на СССР над нацистка Германия и да оставят цветя.

Снимки: Елена Николова

Пред паметника преди дни избухнаха сблъсъци, след като акцията на гражданската инициатива за демонтиране на монумента за опаковането му в цветовете на украинския флаг бе осуетена, а привърженик на "Възраждане" открадна украинското знаме. От БХК поискаха министър Бойко Рашков да разследва защо полицаите бездействаха при опаковането на паметника. 

Снимка: БГНЕС

Около 10 ч. пред паметника пристигнаха няколкостотин демонстранти от шествието на "Безсмъртния полк", които носят руски знамена. Пристигането им повиши напрежението и се стигна до кратък сблъсък на демонстранти, които държаха транспарант "Не предавай Македония".

Цветя пред паметника тази сутрин поднесе и посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова.

„Наблюдаваме безпрецедентна в своя мащаб кампания по пренаписването на историята. Агресорите и жертвите си разменят местата. И вече се оказва, че Съветският съюз e бил нападнат от уж мирната и безобидна Германия", заяви в речта си посланичката.

"Виждаме как неонацизмът вдига глава в редица европейски страни. Нашият свещен дълг пред хората, дали живота си в борбата срещу хитлеристка Германия, а това е повече от 30 милиона души, е да не се допусне втората вълна на кафявата чума. Прекалено е висока цената, която сме платили преди 77 години", каза още тя.