OffNews.bg

Още 350 души ще помагат за охраната на границата с Турция

350 души и 40 единици техника ще подпомагат от днес "Гранична полиция" по полосата с Турция, съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов пред бТВ.

Според него по границата с Турция има компрометирани участъци по протежение на цялата ограда, които трябва да се оправят. Затова военни специалисти, сапьорни и инженерни части са се включили в нейното възстановяване, те имат опит с такива обекти и „качеството на работата ни е най-високо“, заяви Панайотов.

„Още не сме решили кога ще евакуираме преводачите на българските военни контингенти в Афганистан, но те ще бъдат евакуирани. Поддържаме контакт с тях и ги знаем къде са", посочи още министърът.

По думите му жените в армията имат равни възможности с мъжете. Има пълна равнопоставеност - за обучение във военните училища и военна академия.

Малко по-рано през деня от Министерството на отбраната изпратиха позиция срещу "разпространяване на неверни внушения за дискриминация на жените в армията".

"Имаше изявления в публичното пространство от кандидат-вицперизидент за това. Но не само заради кандидата за президент бе позицията на Министерството на отбраната, а и по принцип. Генерали жени нямаме, но сигурно ще имаме. Жени пилоти обаче имаме", каза военният министър.