OffNews.bg

Осъждаме Северна Корея за балистичните ракети, заяви Борисов след срещата с Шиндзо Абе

"Категорично осъждаме поведението на Северна Корея с изстрелването на балистични ракети", заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с японския министър-председател Шиндзо Абе.

„Абсолютно съм солидарен с абсолютно всичко, което говори и изрази премиерът Абе. Категорично осъждаме поведението на Северна Корея с изстрелването на балистични ракети. Да изпратим поздрави на императора на Япония. В заключение съм си позволил за уверя японския премиер Шиндзо Абе, че на входа на Европа между Азия и Европа има една държава – България“, заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

Максимално засилване на натиска спрямо Северна Корея, за да може Пхенян сам да поиска започването на преговори - това поиска от София Абе по-рано днес.

"Надявам се, че посещението ми ще доведе до задълбочаване на връзките между България и Япония в политика, икономика, култура, спорт", каза от своя страна японският премиер.

„Самият аз съм в България от 35 години. Благодаря на всички за изключително топлото посрещане. Бих искал да изкажа своето уважение към министър-председателя г-н Борисов за това, че има тежката отговорност за председателството на ЕС. По време на днешната среща разговаряхме относно постоянно усложняващата се ситуация на сигурност Източна Азия“, заяви Абе.

По думите му са взели съвместно решение за създаване на приоритет между двете страни, който да задълбочи взаимния обмен в различни области като култура, наука и технологии.