OffNews.bg

Организаторите на гей парада съдят общината за съкратен маршрут

Без конкретни мотиви Столична община съкрати маршрута на гей прайда на 21 юни наполовина, оплакаха се организаторите на шествието "София прайд".

Те обжалват решението на общината пред Административен съд София-град.

Организаторите получили от дирекцията по обществен ред на общината „съгласувателно писмо“, в което без мотиви заявеният от тях маршрут е съкратен в по-голямата си част.

Няма да се състои и една от двете изложби в културната седмица на "София Прайд 2014" заради съкратения маршрут, оплакаха се организаторите. 

Първоначално организаторите заявили изложбата да се покаже в пешеходната зона на бул. „Витоша“ в периода 19 юни – 26 юни 2014 г., получили са разрешение от общината обаче изложбата да се покаже за три часа – от 13.30 до 16.30 ч. – в деня на прайда - 21 юни, само в оградената зона на Паметника на Съветската армия, който е и начална точка на шествието.

Ограничаването на мероприятието както по място, така и по време, представлява по съществото си забрана и обезсмисля неговото провеждане, смятат от "София прайд".

Затова организаторите на София Прайд отлагат изложбата, а „съгласувателното писмо“ на общината се обжалва пред Административен съд София-град.