OffNews.bg

Общинският шеф на Пазарджик за палата на кмета: Не знам и не ме интересува

С няколко философски цитата и един от Библията председателят на общинския съвет в Пазарджик Хари Харалампиев отклони въпросите на bTV за огромния палат с фитнес и изкуствена река на кмета на града Тодор Попов.

От думите на Харалампиев стана ясно, че той не обича да "занича в чуждо имущество".

"Дай Боже всеки му, ако е законно", коментира председателят на общинския съвет.

Харалмпиев не е предполагал за огромния имот и къща на кмета, нито, че Попов кара кола за 100 хил. лева, предоставена му от фирма.

Общинският шеф дори скоро е разбрал, че и за него също имало "служебен" автомобил, но никога не го е карал.

Далеч по конкретни в думите си бяха общинските съветници Румен Петков от БСП и Тодор Георгиев от ГЕРБ.

По техни думи Пазарджик е пред фалит и е в остър финансов дефицит, който продължава вече няколко години. Общите дългове надхвърлят 30 млн. лева при собствени приходи 20-22 млн. лева

Многократно са разглеждани редица сделки с извънпазарни начални цени и с един участник, които „създават съмнения и предпоставки за недобри практики”, коментира Георгиев. Той попита защо след като този имот е строен поне година и половина, институциите не са реагирали. „Къде е била държавата през тези година и половина, когато са подавани празни декларации”, поиска да знае още Георгиев.

Според Петков от 2007 г. до края на 2014 г. са извършени над 5000 сделки за продажба на общински имоти за жълти стотинки. Той призова Нека НАП и Сметната палата установят дали кметът е декларирал имот в с. Црънча.

Коментар по темата направи и лидерът на БСП Михаил Миков.

"Ще очаквам някаква сериозна реакция и от сдружението на общините, защото става въпрос и за неговия председател, а не само за кмета на Пазарджик, първо. Второ, благодаря на нашия съветник Румен Петков, който доста време е поставял тези въпроси. Добре е да се види каква реакция е имало на тези сигнали в годините", заяви социалистът.

Припомняме, че вчера bTV показа кадри, които разкриват, че кметът на Пазарджик има "селска къща" на стойност над милион лева. Тя разполага с къща за гости, фитнес, изкуствена река, оранжерия и огромна градина. Кметът Попов не е декларирал подобен имот, като именно заради това прокуратурата се самосезира по случая след излъчването на материала.