OffNews.bg

Обявяват свободните места за столичните ясли и градини на 29 март

Свободните места за прием в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и подготвителните групи в общинските училища в София ще бъдат обавени на 29 март. Първото класиране ще се извърши под граждански контрол на 14 май за учебната 2021/2022 година, съобщиха от Дирекция "Образование" на Столична община. 

Приемът ще се осъществява по новата наредба, която влиза в сила от 1 март. 

Въвеждат се критерии за кандидатстване, свързани с промяната на постоянния/настоящия адрес на един от родителите- за яслена и първа градински групи, и на детето- за втора, трета и четвърта градински групи. 

Критерият за прием, който носи 1 точка - "Дете, което посещава/е посещавало общинска самостоятелна детска ясла или частна детска ясла, регистрирана от СРЗИ на територията на Столична община най-малко 6 месеца от последните 12 месеца преди датата на класиране", ще се прилага за децата, родени през 2018 и 2019 г. Този критерий отпада от март 2023 година. 

Наредбата бе приета на 17 декември миналата година. Тя въвежда критерии за уседналост. Най-много - 4 точки, носи постоянният адрес на един от родителите/настойниците на територията на Столична община през последните над 3 години, при прием на деца в ясли и първа група в детската градина. Настоящият адрес при същите условия носи 3 точки. Постоянен адрес на детето на територията на Столична община, който не е променян преди датата на класиране през последните над 3 години, също носи 4 точки, а настоящият - 3, като този критерий важи за прием на деца от втора до четвърта градински групи в детски градини и в подготвителни групи в училищата. Не се счита за промяна на постоянния или настоящия адрес, ако промяната на адреса е на територията на Столична община. 

Намалява се и административната тежест върху родителите, като отпадна изискването за представяне на документи на хартиен носител при записване на класираните деца. Част от заявените критерии ще се удостоверяват по електронен път служебно.