OffNews.bg

Нов рунд за паветата на "Дондуков" в Министерството на културата

Съдбата на паветата по столичния бул. "Дондуков" ще се решава в Министерството на културата утре.

Ремонтът на булеварда стартира през юни, въпросът за настилката му след реконструкцията обаче продължава да предизвиква спорове. Предложените варианти от Столична община са три - изцяло запазване на паветата, пълната им замяна им с асфалт и комбинация от асфалт по платната и павета само по трамвайните линии. 

След проведените обществени обсъждания в НАП, утре МК канят на публична дискусия представители на граждански организации, Камара на архитектите в България, Граждански комитет „Спасение 2000”, „Спаси София“, „Граждани за зелена София”, Гражданска инициатива „КвАРТал“, Съюз на урбанистите в България, Граждански районен обществен съвет „Красно село”,  „За обществен и релсов транспорт”, Гражданско сдружение „Велоеволюция”, „ГРУПА ГРАД”, “Skyscrapercity” – България и др. Покана е отправена и към Столична община.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви вчера, че последната дума за настилката по "Дондуков" ще има ведомството на Боил Банов. 

Общинските съветници Марта Георгиева и Иво Божков се обърнаха с писмо към министър Банов, в което заявяват: "Разчитаме на категоричната Ви намеса, за да съхраним, както духа, така и културно-историческото наследство и архитектурен облик на нашия град".