OffNews.bg

'Нито една повече': Протести срещу насилието над жени в София, Варна, Велико Търново и Стара Загора

Протести под надслов "Нито една повече" ще отбележат международния ден за елиминиране на насилието срещу жените в София, Варна, Велико Търново и Стара Загора.

Протестите са организирани от "Феминистки мобилизации" - феминистки колектив, който се бори за социалното, икономическото и политическото равенство на половете.

Датата се отбелязва всяка година. Тазгодишните протести се случват на фона на увеличаването на случаите на домашно насилие по време на пандемията, поредицата от открити хомофобски и трансфобски атаки над ЛГБТИ жените и общността, както и поредицата от убийства на жени.

"Тук женомразството, расизмът, хомофобията и трансфобията са нормализирани, вместо осъждани. Да биеш децата си за мнозина се равнява на изконна семейна ценност. На жените, преживели насилие, нерядко се казва да се върнат при насилника си, насърчавани са да си мълчат и да търсят вината у себе си. Всички социални услуги са в разпад и това поставя най-уязвимите хора – бедните жени, жените с увреждания, жените от ромски произход, мигрантките, транс жените, цветнокожите жени, секс работничките – в още по-голяма опасност от насилие. Спадът на раждаемостта се разглежда като следствие на „недоразумението“ жените да имат телесна автономия, вместо като следствие на кризата в здравеопазването, ниските доходи и увеличаващото се социално неравенство. Всичко това трябва да се промени!", посочват организаторите. 

Те настояват за създаването на кризисни и консултативни центрове във всяка област, гласност на проблема и политики за превенция на насилието, а не само наказания за вече извършилите престъпление, за борба със структурното и икономическо неравенство, което води до насилие, за справедливост, права и достоен живот за всяка една жена, както и адекватни заплати и условия на труд за медицинските сестри, шивачките и всички други, работещи в „женски“ сектор.

Протестът в София ще се проведе в 18:30 ч. пред Съдебната палата.

Във Велико Търново сборният пункт отново е Съдебната палата. Протестът ще започне в същия час.

В Стара Загора от парк "Алана" в 16:30 ч . ще започне шествие с маршрут  парк "Алана" - бул. "Цар Симеон Велики" - Съдебна палата.

Във Варна протестът ще започне в 18:30 ч. пред сградата на Апелативния съд.

От 10:00 ч. организаторите имат още една онлайн иницитива - " масово входиране на писма до (без)отговорните институции".