OffNews.bg

Неграмотен ром стана шеф на IT компания в Хасково (видео)

25-годишният Сергей Демирев Колев стана шеф на хасковската IT фирма “Ривов Електроникс” ЕООД, съобщава haskovo.net.

Новият шеф е от ромски произход, а сегашният му работодател Пламен Митев, който има ферма за крави в село Орешец, е категоричен, че Колев "не е просто неграмотен. Сергей не може да брои до едно. Не познава нито една буква, нито числата. Не различава дори парите”. 

До 22 юни Сергей е помагал в гледането на животни. От тогава обаче е управител на IT фирма. Това се случва след като купува от досегашният собственик Георги Ривов дял от дружеството срещу 4500 лв, показва справка в търговския регистър. 

Интересното в случая е, че прехвърлянето на дяловете в “Ривов Електроникс” става само десет дни след като Върховният административен съд потвърждава решение на пловдивските магистрати, които установяват, че дружеството е осъществило схема за източване на ДДС, отбелязва местната медия. 

Ето какво пише в съдебното решение на пловдивския административен съд: 

В хода на ревизията е направен анализ на търговската практика на „Ривов Електроникс” ЕООД. От същия е видно, че с цел да се направи съпоставка с обичайната практика на ревизираното лице и поведението му по повод доставките от „Манели” ЕООД и „Будо Център” ЕООД е извършен преглед на всички покупки и продажби на „Ривов Електроникс” ЕООД за период от три години: от 2010 г. - годината преди ревизирания период до края на 2012 г. - годината след ревизирания период. Обичайната търговска дейност е: предоставяне на интернет, телевизия, телефония, абонаменти поддръжка на компютърни мрежи, компютри. Покупките и продажбите са на малки стойности и всички, свързани с декларираната дейност на фирмата в областта на информационните технологии.

Според кметския наместник на Орешец Сийка Ставрева, която е видяла договора за прехвърляне на дружествените дялове, единственото нещо, което Сергей би могъл да направи е да драсне някакви чертички вместо подпис. Изключено е обаче той собственоръчно да напише името си на документа, тъй като не познава нито една буква. "Никога не е ходил на училище". Думите й се потвърждават от работодателя на Сергей - Пламен Митев, който допълва: “Той не познава дори парите. За него пет лева на дребно са повече от банкнота от 20 лева, защото тя е само една”.

                                       Снимка: haskovo.net

Многолюдно е семейството на новия шеф на IT компанията. Според кмета на селото майката на Сергей има 11 деца и всички те живеят в обор в бившия стопански двор, предоставен им е от Пламен Митев. Майката на Колев говори трудно на какъвто и да е език, дори не може сама да отговори на въпроса колко деца има. Оказва се, че тя има дете, което е набор на детето на Сергей - и двете деца са на видима възраст 3-4 години.

Според окончателното решение на Върховния административен съд от 12 юни опитът за приспадане на близо 200 000 лева от дължимите 260 000 лева ДДС на “Ривов Електроникс” е пресечен. Така новият собственик на дружеството се оказва затънал до гуша в дългове.

Според пресаташето на дирекцията на НАП в Пловдив Божана Илиева обаче данъчните са успели да запорират имущество и “вземания от трети лица”, така че според тях са обезпечили вземанията си.

От OFFNews се свързахме и с досегашния собственик Георги Ривов, който категорично подчерта, че не е продал фирмата си, а я е преобразувал. Той обаче отказа да коментира личността на Сергей Демирев Колев с мотива, че това "не е съществено, нито пък незаконно". Ривов определи информацията, като "клюка" и категорично отказа коментар по темата. Не успяхме да разберем и как и защо именно Колев е избран за шеф на IT компанията.

Ривов обаче е категоричен, че се е превърнал в изкупителна жертва на медията. Защо не знае, но пък предполага, че в негово лице виждат "конкурент", тъй като от друга статия, публикувана преди два дни в haskovo.net  става ясно, че той възнамерява да изгради подземна кабелна инфраструктура в Хасково. Пред OFFNews Ривов потвърждава, че има такива намерения и е категоричен, че това не се харесва на медията.