OffNews.bg

Не само хотелите ще получават по 40 лева за настаняване на укрански бежанци

Не само хотелите ще получават по 40 лева за настаняване на бежанци от Украйна, съобщават от пресцентъра на правителството. 

Министерският съвет е приел решение за изменение на Програмата за ползване на хуманитарна помощ на хора, търсещи временна закрила в България от Украйна.

Така освен хотелиерите, помощ от 40 лева ще могат да получат и регистрираните във временния регистър на места за подслон обекти - общежития, държавни и общински бази, почивни станции и др., които не са вписани в Националния туристически регистър и в които са настанени разселени лица от Украйна.

Предвижда се помощта да се използва освен в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в регистър, и в обекти, вписани в създадения Регистър на места за подслон.

Удължава се и срокът, в който ще се предоставя хуманитарна помощ на хората без изрична регистрация за временна закрила - до 15 април. Това означава, че бежанците, които са влезли в България след 24 февруари ще имат право на хуманитарна помощ, включително и настаняване за периода от влизането си в страната до 15 април, независимо дали са регистрирани за временна закрила или не.

Относно кандидатстването за временна закрила от правителствената пресслужба припомнят, че украинските граждани имат право на 90-дневен безвизов престой в България и по всяко време в рамките на този срок могат да потърсят закрила.

От Министерството на туризма уточняват, че местата за настаняване, вписани в Националния туристически регистър, не трябва да подават заявление за регистрация във временния регистър.

В него се вписват само обекти (общежития, държавни и общински бази, почивни станции и др.), които не са вписани в Националния регистър и в които са настанени разселени лица от Украйна.

Хората, които извършват настаняване в място за подслон, подават заявление по образец за регистрация до министъра на туризма на електронна поща: ua.statebases@tourism.government.bg. Файлът задължително трябва да се подпише с квалифициран електронен подпис.

Вписаните в новия регистър е необходимо да попълват данните за настанените лица в Единна система за туристическа информация. За подаването на данните е необходимо лицето, стопанисващо обекта, вписан в РМП да създаде свой профил в системата.

Подробни указания за регистрация и подаването на данни са публикувани на институционалната страница на Министерството на туризма в секция „ЕСТИ“: https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/edinnata-sistema-za-turisticheska-informaciya

Периодът на действие на Програмата е от 24 февруари до 31 май.

Програмата за ползване на хуманитарна помощ на хора, търсещи временна закрила в България от Украйна може да намерите тук.