OffNews.bg

НАП тормози болна от рак. Събирала дарения за деца в риск

НАП, СДВР и КЗП правят обстойна проверка на независимия граждански кандидат от листата на Демократична България Аделина Банакиева. Жената е онкоболна, майка на пет момчета. Въпреки тежката си диагноза всеки ден тя помага за спасяването на човешки живот. 

На 21 март пред вратата на Аделина се изсипват представители на НАП, СДВР, КЗП и нахлуват в малкия склад, където се събират доброволни дарения, голяма част от тях за болни деца.

Шест месеца от тогава се водят тежки разпити с всеки, който е изпратил доброволно дарение. Проверката включва давност от 5 г. назад. "Всичко това не е част от предизборната надпревара. Натискът е голям и се опитват да ме изкарат престъпник", каза Банакиева пред OFFNews, въпреки че атаката започва ден след старта на кампанията.

На 28 септември в склада на Аделина се получава съобщение за заповед за запечатване. Към този момент там има храни за тежко болни деца, закупени със средствата на дарители.

Поканена е във вторник /01.10/ в НАП за връчване на заповед за запечатване. Срокът за жалба против разпореждането за предварително изпълнение е три дни. Т.нар. предварително изпълнение е специфичен правен способ за вкарване в действие на актове на държавни органи поради висока обществена опасност - т.е. законът дава приоритет на защита на обществения интерес пред частния, който ще бъде засегнат. 

Ден по-късно Аделина пуска жалба срещу допуснатото предварително изпълнение на НАП.

На 3 октомври НАП препраща жалбата в съда, същия ден в 17.30 пак НАП запечатва склада. На следващия ден съдът отменя предварителното изпълнение, НАП с неохота го разпечатва.