OffNews.bg

На литургията за патриарх Неофит дойде и украинският патриарх Епифаний, Митрофанова реагира

Завърши заупокойната литургия за патриарх Неофит. Катедралният храм "Свети Александър Невски" беше пълен с хора, които искат да се сбогуват с патриарх Неофит. Сред тях беше и руският посланик Елеонора Митрофанова. Тя каза, че руският патриарх Кирил няма да може да присъства на погребението на Неофит.

"Първо, никой не е поканил патриарх Кирил. В момента той се среща със сръбския патриарх и там има общи мероприятия. Тук присъства представител на патриарха - митрополит Западноевропейски Нестор", заяви Митрофанова, цитирана от БГНЕС.

Вчера оглавяващият временно църквата митрополит Йоан съобщи, че руската църква само е била уведомена за смъртта на Неофит.

Митрофанова заяви, че присъствието на украинския духовен лидер Епифаний е огромна провокация.

"Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Това е провокация, защото тази църква не е призната от Българската. Това е абсолютна провокация от страна на Фенер" (където се помещава Вселенската патриаршия, бел.ред.), заяви Митрофанова.

В тазгодишното послание за Богоявление патриарх Неофит зае позиция срещу действията на Русия в Украйна.

"Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава в международно признатите ѝ териториални граници", бе посочено в патриаршеското благословение.