OffNews.bg

Мнима кастинг агенция мами с обяви за статисти

Мнима кастинг агенция пуска фалшиви обяви за статисти в социалните мрежи, като се опитва да убеди кандидатите да заплатят предварително за абонамент за услугата. Хваналите се на уловката изгорели с 20 до 100 лева, сигнализираха читатели.

Те се свързали с "агенцията", попълвайки формуляр в интернет. Последвали следните инструкции: "Първата стъпка е да заплатите наложения платеж от 20 лева при получаването на първия набор документи. Втората стъпка е същата, но сумата е 40 лева. Третият път отново се заплащат 40 лева. Преди всяка „доставка“ се обажда мъж, който ви убеждава, че всичко е наред и трябва да заплатите нужното. Крайната цел на тези плащания и документи е, че гарантират редовни участия и дават нужния код за чек, който „отключва 1200 или 2400 виртуални лева."

Една от потърпевшите от измамата, Борислава Борисова, попаднала на обява за деца модели и актьори. Няколко седмици след като е подала документите, се свързали с нея и са й казали, че е одобрена. Оттам се е започнало пращането на документи и наложените платежи. Още след първите документи жената разбира, че това е измама и спира да вдига телефона. Но те изпращат следващите документи, на стойност 40 лева. За лош късмет и двата пъти документите приема майката на Борислава, която дава парите.

„Усетих се, че има нещо гнило и успях да спра само до второто плащане. След това блокирах номера, от който ми звъняха. Има и други момичета, които са излъгани. Опитах се да потърся фирмата, но тя не съществува. В Търговския регистър присъства като активна компания, но информацията е оскъдна“, разказва Борислава.

Към нас се обърна и Марио Ангелов, измамен по същия начин. Фирмата използва същата фейсбук страница, като този път предлага на хора над 30 години да участват в реклами, филми и т.н. Марио разказва, че с него се свързали месец след като той е кандидатствал. Обясняват му, че е избран между всички желаещи и са му изпратили документи с наложен платеж срещу 50 лева. Следващите две стъпки са били отново документи с наложен платеж и двете срещу 30 лева.

От агенцията обяснили, че срещу тези документи и суми гарантирали, че всеки месец той ще има поне по 3 участия. Марио е успял сравнително навреме да прекрати изпращането на различни суми, но разказа, че негова позната също се е подлъгала и е изпратила 90 лева общо. Когато поискала фактура за сумите, последвали краясъци и обиди.

Ангелов казва, че всеки негативен коментар във фейсбук страницата бива изтриван.

Фирмата редовно сменя името, което ползва. За момента това става през сайта „www.bgtopstyle.com”. След като се свързахме с тях, от агенцията заявиха, че всичко е легално и законно и отказаха друг коментар.