OffNews.bg

Мистерия: защо се е скъсала носещата планка на нов асансьор?

Скъсана носеща планка е причината за пропадането на асансьора в столичния квартал "Свобода" във вторник вечерта, при което пострадаха четирима възрастни и малко дете. Но засега не се знае каква е причината това да се случи със съвсем ново и редовно обслужвано съръжение, обявиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Асансьорът пропадна с три етажа, а хората в него бяха изведени аварийно от служители на Служба “Пожарна безопасност и защита на населението” и от представители на поддържащата фирма. Двама са били прегледани в Пирогов, а останалите трима – във ВМА.

От ДАМТН уточняват, че след първоначалния оглед от органите на реда, екип на ведомството е бил допуснат до съоръжението.

Асансьорът е нов, хидравличен, произведен в България през 2008 г. и е въведен в експлоатация през 2011 г. Всички прегледи са извършвани в срок, като последният технически преглед е бил на 17 май 2016 г. от надзорната фирма “Естима - КМ” ООД.

Функционалната проверка е правена на 17 септември 2016 г., а на 25 септември 2016 г. - два дни преди инцидента, е извършен редовен месечен функционален преглед от “Профи сървиз” ЕООД.

“Специфичният начин на скъсване на носещата планка не е позволил задействането на системата за аварийно спиране. Предстои възлагане на обстойна техническа експертиза, включително на характеристиките на метала, както и на връзките на планката с хидравличния цилиндър и кабината. След изготвянето на тази експертиза ще има окончателна позиция за причините, довели до инцидента”, каза председателят на ДАМТН Александър Манолев.

Очаква се резултатите от експертизата да са ясни в рамките на месец.